vrijdag 10 februari 2012

Februarirecept: Friese Oranjekoek


dit is geen filmpje, alleen maar een foto van hoe je koek eruit gaat zien als ie helemaal geslaagd is ;)
Ook al gaat de Elfstedentocht niet door, en is iedereen de Elfstedenkoorts wel kwijt, toch kun je nog even terugdenken aan friesland door het maken van deze Oranjekoek. Als je je verveeld op een doorsnee zondagmiddag bijvoorbeeld. Of gewoon omdat je zin hebt om te bakken. Of omdat iemand jarig is. Of om wat voor reden dan ook.
En ook nog eens met ingrediënten die niet heel moeilijk te vinden zijn.
Veel bakplezier!


Nodig:
Deeg
  • 120 g gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 ei
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 30 g boter
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl anijszaad
  • 100 ml water
Amandelspijs
  • 150 g amandelen
  • 150 g suiker
  • 1 eiwit
  • citroensap
Garneren
  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el rode bessensap
  • gekonfijte sinaasappelschillen
  • chocoladesnippers
Extra
  • vierkante bakvorm
Bereiden:
Deeg
Voordat je begint, verwarm de oven voor op 160 °C.
Snijd de sinaasappelsnippers in kleine stukjes.
 Meng alle ingrediënten. Gebruik 100 gram van de sinaasappelsnippers, de rest heb je nodig om te garneren. Zet het deeg in de koelkast en laat het opstijven. Maak nu het amandelspijs:
Maal de amandelen en suiker fijn en mix het eiwit erdoorheen.
Haal het deeg uit de koelkast.
Bestuif het deeg met bloem en rol het uit in 2 plakken. Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Leg een plak deeg op de bodem, verdeel de amandelspijs erover en leg de volgende plak deeg erop.
Bak het deeg in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de vorm en laat hem afkoelen
Nu gaan we garneren:
 Klop de slagroom met de suiker stijf en schep de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Meng de poedersuiker met het bessensap en smeer het over de bovenkant van de taart. Zo krijgt de bovenkant een mooie roze kleur. Als je andere kleuren wilt kun je ook kleurstof gebruiken in plaats van de bessensap. Snijd de randen van de taart eraf.
Spuit de slagroom op de taart en steek er sinaasappelsnippers en chocoladesnippers in.

Et voilá, klaar is je meesterwerk!

Wat bak jij graag?

Bron recept: 24kitchen.nl

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik maak graag cakes, taarten, cupcakes en koekjes. Ik ga voor Valentijnsdag koekjes bakken voor m'n vriend, he loves it!

    Ik las jullie vraag op Mascha's beautyblog en wil er graag even op reageren. Een goede blog begint met een duidelijke en fijne layout! Persoonlijk vind ik jullie layout best donker (het roze niet, maar het zwarte achter de artikelen wel). Ik zou zelf meer voor een lichtere layout gaan waardoor het fijner is om op jullie blog rond te neuzen. Jullie header is leuk, maar staat veel naar rechts. Probeer 'm in het midden te doen zodat t echt de aandacht trekt!

    Heel veel succes en leuke blog!
    Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heey Linda,
      Bedankt voor je tip!
      We zijn op dit moment ook bezig om de stie wat mooier en overzichtelijker te maken, soms is dat nog best lastig omdat we niet precies weten hoe het allemaal werkt:) Maar we zullen wat met je tip doen.

      xx

      Verwijderen